

بازار بیت کوین و ارزهای رمزپایه مملو از اصطلاحاتی است که در بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرند. آربیتراژ یکی از این اصطلاحات است که ممکن است شما هم در مقالات و نوشتههای مختلف به چشمتان خورده باشد. با مجله ارز پلاس همراه باشید تا با این مفهوم جالب توجه آشنا شویم و استفاده از آن در بازار بیت کوین را دریابیم.

دانلود کتاب بیت کوین برای تازهواردها
وقت رو از دست ندین و تا دیر نشده با طلای دیجیتال (بیت کوین) و دنیای جذاب ارزهای مجازی بیشتر از همیشه آشنا بشین.
برای دانلود رایگان کتاب کافیه ایمیل خودتون رو وارد کنین!
آربیتراژ چیست؟
آربیتراژ به معنای کسب سود از اختلاف قیمت در بازارهای مالی و بازارهای کالا است. به طور کلی دو نوع آربیتراژ زمانی و مکانی مطرح است. آربیتراژ زمانی معمولاً در بازارهای مشتقه و خصوصاً در بازارهای آتی مطرح میشود.
به عنوان مثال زمانی که قیمت یک کالا یا یک ارز در بازار نقد (Spot Market) با قیمت آن کالا یا ارز در بازار آتی (Futures) متفاوت باشد، معاملهگران آربیتراژگر از این اختلاف قیمتی و اسپرد ( Spread) کسب منفعت میکنند، کالا یا ارز ارزانتر را از بازار نقد خریداری کرده و در بازارهای آتی به فروش میرسانند.
آربیتراژ مکانی نیز با خرید یک کالا یا ارز با قیمت کمتر از یک بازار و فروش آن کالا یا ارز در بازاری است که قیمتهای بالاتری ارایه میدهد.

آربیتراژ چیست
آربیتراژ بیت کوین
بازار جهانی نابالغ بیت کوین برای آربیتراژ مناسب است. به این موارد دقت کنید:
- بیت کوین ۱۰ هزار دلار را در صرافی کره جنوبی در صبح سهشنبه لمس کرد اما در همان زمان با قیمت ۹۷۴۸ دلار در صرافی آمریکا فروخته میشد.
- اختلاف قیمت نشانهی «بازار نابالغ» است و بازار را برای آربیتراژ مناسب میسازد.
آیا بیت کوین امروز ۱۰ هزار دلار را لمس کرده است؟ آن بستگی دارد که از چه کسی میپرسید؟
ارزهای رمزپایه در اوایل صبح سهشنبه در بعضی از صرافیهای کره جنوبی به سطح قابل توجهی رسید اما در ساعت ۱:۳۰ به وقت GMT (8:30 صبح به وقت ET)، آن موفق نشد که در بسیاری از صرافیهای غربی به آن سطح مورد نظر برسد.
این عدم تطابق و اختلاف قیمتی، منجر به وجود آمدن فرصتهای آربیتراژی در بازارهای ازرهای رمزپایه میشود.
نیل ویلسون (Neil Wilson)، یک تحلیلگر ارشد با سرمایه ETX، در روز سهشنبه در یک ایمیل اعلام کرد: «وقتی CEX (صرافی کره جنوبی) BTC را به قیمت ۱۰۰۲۶ دلار مظنه کرد، کراکن (یک صرافی در ایالت متحده) ۹۷۴۸ دلار مظنه میکرد – یعنی یک شکاف ۲۷۸ دلاری – تقریباً اسپرد ۳ درصدی.»
این اولین بار نیست که این نوع از اختلاف قیمت بین صرافیها را شاهد بودهایم. در ماه می ۲۰۱۷، بیت کوین در قیمتی معادل ۲۵۰۰ دلار در صرافیهای ژاپنی معامله میشد در حالی که در همان زمان با قیمت ۲۱۰۰ دلاری در صرافیهای ایالات متحده معامله میشد.
در بیشتر بازارهای مالی، این نوع از شکافهای قیمتی داراییها بطور عمومی در ظرف چند دقیقه یا چند ثانیه بسته خواهد شد و آن به دلیل معاملات مبتنی بر الگوریتم (Algorithmic Trades) است که دارایی با قیمت کمتر را میخرند و با قیمتی بالاتر میفروشند. این افزایش قیمت در خرید منجر میشود که قیمت دارایی ارزانتر افزایش یابد تا زمانی که آن با قیمت اسمی (Par) با قیمت بالاتر است.
دلایل بنیادی متعددی برای اختلاف قیمت وجود دارد. معاملات بیت کوین در سراسر دنیا و در صرافیهای محلی و جهانی با قیمتهای مختلفی صورت میگیرد. این اختلاف قیمتها به دلایلی نظیر کارمزدهای متفاوت، ریسک صرافیها و بعضاً مقاصد شخصی و کسب سود بیشتر توسط صرافیها است.
با اینحال، فرصتهای آربیتراژی در بازارهای کریپتو به مراتب بیشتر از بازارهای پیشرفتهتر و استانداردتر رخ میدهد. فعالان بازار ارزهای رمزپایه همچنین نسبتاً غیرحرفهای و ساده (Unsophisticated) هستند. بخش عمدهای از بازار از معاملهگران خرد تشکیل شده است که منابع لازم برای بهرهبرداری از این حفرهها و نقاط ضعف را ندارند.
پتانسیل آربیتراژ بین صرافیها به طور استثنایی زیاد است و حاکی این واقعیت است که این بازار فوقالعاده نابالغ بوده و به طور کامل غیرمتمرکز و غیرقابل کنترل است که این موضوع بطور کلی برای سرمایهگذاران نهادی نامناسب است.
از دیدگاه سرمایهگذاری، ما هنوز در مراحل اولیه هستیم و جامعهی سرمایهگذاری به اندازه کافی در مورد این بازار نمیداند و داده لازم برای ارزشگذاری منصفانه بیت کوین را در اختیار ندارد. تلاطم و نوسانپذیری بسیار شدید بوده است که سرمایهگذاران بزرگ نهادی نمیخواهند ریسک را تقبل کنند.
با اینحال، با اینکه بازار ارزهای رمزپایه هنوز قاعدهمند نیست، علاقه به این بازار در حال افزایش است. گلدمن ساکس در حال تنظیم یک میز معاملاتی بیت کوین به منظور برآورده کردن علایق مشتریان است و گروه CME که یکی از بزرگترین گروههای صرافی در دنیا است، برنامههایی برای شروع عرضهی قراردادهای آتی بیت کوین تدارک دیده است.
آربیتراژ بیت کوین، به معنای خریداری بیت کوین از یک صرافی که قیمت بسیار کمی ارایه میدهد و فروش آن در یک صرافی دیگر که قیمت به نسبت بالاتری ارایه میدهد. قیمتهای بیت کوین در صرافیهای مختلف متغیر است و بدان دلیل است که بازارها مستقیماً با یکدیگر مرتبط نیستند و حجم معاملات در بسیاری از صرافیها به اندازه کافی کم است که قیمت بلافاصله به میانگین تعدیل نمیشود.
یک مثال ساده از فرصت آربیتراژی بیت کوین
قیمت بیت کوین در Coinbase معادل ۸۹۶۶ دلار و در همان زمان قیمت بیت کوین در BTC-E برابر با ۸۹۱۰ دلار است. یک اختلاف قیمتی ۵۶ دلاری وجود دارد و این یک فرصت خیلی خوب برای آربیتراژ است. فرض کنید که شما ۱۰ بیت کوین در BTC-E به قیمت ۸۹۱۰ دلار خریداری میکنید و بعداً آنرا در Coinbase به قیمت ۸۹۶۶ دلار به فروش میرسانید. شما سود ۵۶ دلاری به ازای هر بیت کوین بدست میآورید.
تعداد بیت کوین های خریداری شده در BTC-E برابر ۱۰
قیمت هر بیت کوین: ۸۹۱۰ دلار
کل قیمت: ۸۹۱۰۰ دلار= ۱۰*۸۹۱۰ دلارتعداد بیت کوین های فروخته شده در Coinbase برابر ۱۰
قیمت هر بیت کوین: ۸۹۶۶ دلار
مجموع: دلار۸۹۶۶۰= ۱۰*۸۹۶۶ دلارسود کل: ۵۶۰ دلار= ۱۰*۵۶ دلار
بنابراین، شما میتوانید ببینید که آربیتراژ بیت کوین شبیه یک فرصت شگفتانگیز برای کسب درآمد منفعلانه است، اما موانعی برای ساخت چنین درآمدی وجود دارد.
موانع آربیتراژ بیت کوین
البته موانعی هم برای آربیتراژ بیت کوین وجود دارد که عبارتند از:
- زمان لازم برای تایید هر تراکنش (خرید و فروش) میتواند افزایش یابد و نرخ تبدیل ممکن است در دورهی زمانی مورد نظر تغییر کند.
- بسیاری از صرافیها، تاییدهای زیادی را به منظور معاملهی حجمهای بالای بیت کوین مطالبه میکنند.
- سپردهگذاری با پول بدون پشتوانه (Fiat Money) میتواند یک فرآیند زمانبر باشد (و میتواند بسته به روش پرداخت ۱۰ روز طول بکشد).
- بسیاری از صرافیها کارمزد میگیرند و بعضی از آنها کارمزدهای زیادی را طلب میکنند به طوری که کسب منفعت از فرصتهای آربیتراژی را (حداقل در تعداد سفارش پایین) ناممکن میسازد.
- بایستی به حجم تراکنش هر معامله و مبادله توجه داشته باشید، زیرا ممکن است شما نتوانید تمام بیت کوینی که در صرافی ارزانتر خریداری کردهاید را بفروشید.
- اختلافهای قیمتی همچنین اعتبار یک صرافی را منعکس میکند.
به عنوان مثال، نرخ تبدیل BTC-E این روزها پایینتر است زیرا افراد کمی به این صرافی برای مدیریت پولشان اعتماد میکنند. (این مورد مبتنی بر همان منطق و قانون عرضه و تقاضاست. اعتمادکم = خریدار کمتر= نرخ تبدیل کمتر). - برخی از کشورها محدودیتهایی را برای خریداران/فروشندگان خارجی وضع کردهاند و راه را برای آربیتراژ فرامرزی بستهاند.
امیدواریم از این مقاله کمال استفاده را برده باشید و توانسته باشیم که شما را با مفهوم آربیتراژ به خوبی آشنا کرده باشیم. اگر اصطلاحی در دنیای مالی وجود دارد که مایلید درباره آن برای شما بنویسیم در بخش نظرات ما را از آن مطلع کنید.
همچنین، برای آشنایی بیشتر با آربیتراژ میتوانید یک نمونه از فرصت آربیتراژی را در بازار ارز ایران مطالعه نمایید: شواهد جدید در بازار ارز